Csontleves

Nem egyszer megkérdezték már tőlünk, hogy hogy készítjük a csontlevest. Hát így.

Előveszek egy nagy lábost.

Megtöltöm vízzel, és beleteszek egy kanálka ecetet, mert az ecettől jobban kioldódik a csontból minden, aminek ki kell oldódni. Ilyenkor mehet bele só, bors is, ízlés szerint.

Beleteszem a csontot: csirkeaprólékot vagy marhalábszárcsontot. A csirkeaprólékot úgy szoktuk venni, hogy van rajta komplett fej, nyak, farhát, és szerencsés esetben lábak is járnak hozzá. A marhalábszárat először meg szoktuk sütni, a velőt kiesszük (nyam-nyam), és utána tesszük a levesbe, de mehet velővel együtt is, ha úgy adódik.
Pl. ilyet:

kispipi

vagy ilyet:

velőscsont

Ezután felforr a víz, és leveszem takarékra, hogy csak csöndben gyöngyözzön. Lefedem.

És akkor most várok egy keveset. Csirke esetén kb. 12 órát, marhánál inkább 24-et.

Ha letelt ez a kis idő, kivadászom a vízből a csontokat meg az összes számomra kevésbé szimpatikus dolgot, és elbúcsúzom tőlük.

Ha kaptam a piacon csirkemájat, zuzát, szívet, akkor azt is beleborítom. Most szárnyat is kaptam, nem volt kedvem külön szöszölni vele, így az is ment a levesbe. Ezek is főnek magukban egy órát.

Az utolsó órában mennek bele a zöldségek, a petrezselyem és a zöldfűszerek.

Ha a zöldségek is megpuhultak, lekapcsolom, és kész.

Amit pedig nem eszünk meg frissen, az mehet a fagyasztóba.

Ennyike!