Hamulúg

Többen kérdeztetek a hamulúgról, úgyhogy írok egy kis összefoglalót róla.

Szóval a hamulúg elkészítése a világ legegyszerűbb dolga, feltéve ha van hozzá hamu. Hamu nélkül nagyon nehéz, én például nem is próbálkoznék vele.

Az elkészítés mindössze annyi, hogy fogom a hamut, és súlyához képest körülbelül 4x annyi forrásban lévő vízzel leöntöm. Utána állni hagyom. Minimum egy napot, de lehet 2-3 napot is. Ismerek olyat, aki konkrétan órákig lobogó vízben “főzi” a hamut. Ez is egy megoldás, de én a leforrázom + állni hagyom verziót egyszerűbbnek tartom.

Állás után a hamu a folyadék aljára ülepszik. A sárgás folyadék, ami az iszap fölött található, az maga a hamulúg. Ezt a folyadékot kimerem az üvegből, még átszűröm, mert lehetnek a felszínén fekete úszó nyavaják, de tulajdonképpen ennyi az egész. Mindennel együtt nem több mint 5-10 perc munka (+ a kb. egy napos állás).

Vigyázni kell vele, mert maró folyadék, de ez talán a nevéből is sejthető.

Mire jó?

Hát, érdemes higítgatni, és akkor például nagyon hasznos takarításhoz. Lehet fehér ruhát áztatni benne, vagy egyszerűen mosógépbe is mehet kis mosószappannal vagy más mosószerrel elkeverve. Lehet belőle szappant is készíteni, de azt majd egy másik posztban.

Mára ennyi. Jó tavaszvárást mindenkinek!