A multik

Mármint nem a cégek, hanem a vitaminok.

 A reklámok azt sugallják, hogy az egészségtelen, mikrotápanyagokban szegény étrendet néhány táplálékkiegészítővel bőven lehet kompenzálni. Ezek között is a legnépszerűbbek a multivitaminok, hiszen a TV-ből s azt halljuk, hogy egyetlen pirulával minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk, amitől persze pillanatok alatt újra energikusak leszünk, tudunk futni a busz után, munkahelyi sikereket érünk el, családunkba béke és harmónia árad, és még a nap is kisüt. 

Nekem ezekkel az átlagos egy tabi/ nap multikkal, amelyek reklámjait nap mint nap az arcunkba tolják, van néhány problémám:

  • A zsírban oldódó vitaminokból (pl. D és K) túl kevés van bennük.
  • A nagyobb térfogatú vitaminokból és ásványi anyagokból (pl. C-vitamin vagy magnézium) is túl keveset tartalmaznak, hiszen fizikailag nem fér bele egyetlen tablettába megfelelő mennyiség belőlük. 
  • Egyes készítmények néhány potenciálisan toxikus (könnyen túladagolható) tápanyagból többet tartalmaznak mint az optimális lenne pl. A-vitamin, mangán, folsav.
  • A legtöbb multivitaminban előállítás szempontjából a legolcsóbb formában vannak a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek gyakran egyáltalán nem a jól hasznosuló formák (pl. magnézium-oxid vagy folsav).
  • Véleményem szerint a legtöbb multivitamin gyártó totálisan hülyére veszi a vásárlókat. Alig találni olyan terméket, amelynek a tájékoztatójában rendesen fel lenne tüntetve, hogy melyik vitamin és ásványi anyag milyen formában és milyen forrásból található a tablettában, így az igényesebb vásárló utána se tud nézni ezeknek az információknak. Mit jelent az önmagában a betegtájékoztatóban, hogy „magnézium”? Oxid? Glukonát? Taurát? Glicinát? Orotát? Aszparát? Laktát? Citrát? Nem mindegy!! Mi az hogy B12 vitamin?? Milyen formában van? Ne hagyjuk magunkat hülyére venni, legyünk tudatosak a vitaminok kiválasztásánál, és a lehető legjobban hasznosuló  formákat szedjük.

A legtöbb, legnépszerűbb, széleskörűen elérhető, agyonreklámozott multiról tehát összességében az a véleményem, hogy összeállításukban igénytelenek, azaz elavult tudás alapján, a legolcsóbb alapanyagokból összerakott hulladékok. A népszerű terhesvitaminokról nagyjából ugyanezt gondolom. Tele vannak folsavval, vassal, magnézium oxiddal, és kolint pedig még véletlenül se tartalmaznak.

A fentiek alól egyetlen termék kivétel. Igen, az is GAL termék. És nem, sajnos még mindig nem kapunk a GAL-tól semmiféle kedvezményt vagy részesedést amiért reklámozzuk a termékeit, pedig már annyi embert beszéltünk rá, hogy GAL termékeket szedjen, hogy lassan már szólok nekik, hogy legyen valami.

Szóval 2018 év végén vére előrukkolt a GAL-synergitech egy multival. Ennek a csapatnak és Szabó Gál Bencének (és az országban kb. csak neki) tényleg megvan a szakértelme ahhoz, hogy egy jó terméket összerakjon, mi legalábbis eléggé bízunk abban, amit ők csinálnak. Ha ez megváltozik, szólunk.

A GAL multi-plusz napi adagja úgy néz ki, hogy két tablettából, egy adag feloldandó porból, és pipettával adagolható cseppekből áll. Szóval ennél a terméknél még véletlenül se próbálnak meg minden szükséges vitamint és ásványi anyagot beleerőszakolni egyetlen egy tablettába, mert ez ugyebár már fizikailag is képtelenség volna. A nagyobb térfogatú anyagokat külön porként (vízben oldva) fogyaszthatjuk, a két kapszula közül pedig az egyikben a zsírban oldódó komponensek találhatók, így eleve a felszívódást segítő közegben vannak ezek az anyagok. A cseppek nagyrészt kolint tartalmaznak, és most hirtelen nem is nagyon tudok más multit, amiben lenne kolin, hiszen a legtöbb gyártó azt se tudja mi az (sajnos úgy tűnik, még a terhesvitamint gyártok se…). 

A GAL multikvitamin családnak négy terméke van, ezek a

  • GAL Multivitamin
  • GAL babaváró vitamin
  • GAL+ Multivitamin
  • GAL+ babaváró vitamin

Az összes termékben hasonló összetevők találhatók meg, a GAL multi és babaváró, valamint a GAL+ multi és babaváró termékek állnak „párban“ azaz azok hasonlítanak a legjobban egymásra. A GAL+ termékek ára kb. kétszerese a plusz nélkülieknek, ami elsősorban az omega-3 zsírsavak és a magnézium összetevőkből ered. A babaváró termékek nagyobb mennyiséget tartalmaznak egyes összetevőkből a multikhoz képest, illetve a GAL+ babaváró inozitolt is tartalmaz, ami a multiban nincs benne. Az összes termék orangután és vízi élővilág-barát módon kerül előállításra és környezetbarát csomagolásban kapható.

GAL multivitamin egy jó „alap“ multivitamin, ami mellé halolaj és magnézium szedése mindenképpen ajánlott. A GAL+ termékekhez képest hiányzó kolin napi 3 tojássárgája fogyasztásával pótolható, a taurin pedig nem nélkülözhetetlen összetevő, noha hasznossága nem kérdéses. Az összetevők minősége ugyanolyan kiemelkedő, mint a drágább termékeknél, mennyiségük azonban kicsit alacsonyabb, ezért különböző élethelyzetekben további kiegészítés ajánlott.

GAL babaváró a „sima“ GAL multitól kizárólag a magasabb B9 tartalomban tér el, így várandósoknak és kismamáknak ideálisabb, a többi szempontból ugyanaz vonatkozik rá, mint a GAL multira, kivéve, hogy a kolin bevitelére inkább 5-6 tojássárgája elfogyasztása jelenti az ideális mennyiséget.

GAL+ multivitamin ideálisabb mennyiségben tartalmazza a sima multiban is megtalálható összetevők némelyikét, valamint tartalmazza az elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és magnéziumot, kolint és taurint. A „sima“ multihoz képest por formájában tartalmazza a B12 összetevőjét, ami a legjobb felszívódáshoz szükséges adagolást (napi több részletre bontott bevitelt) lehetővé teszi.

GAL+ babaváró a GAL+ multihoz képest inozitolt is tartalmaz, ami az idegrendszer optimális működéséhez és a megfelelő zsírháztartáshoz jótékonyan hozzájárul. Ezen kívül a várandósok és kismamák számára fontos összetevőket nagyobb mennyiségben tartalmazza, mint a multivitamin. Ez a termék a GAL+ multinál minimálisan drágább, de az összetevők is ideálisabb mennyiségben találhatók meg benne. Bárki számára jó választás, nem csak a várandósoknak és kismamáknak, ha a GAL+ termékek közül szeretnénk választani. 

Szóval ha valaki mindenképp mulivitamint szeretne szedni, akkor csak és kizárólag GAL terméket tudjuk javasolni. A GAL+ termékek szedése mellett egészséges szervezet és táplálkozás mellett nincs olyan további mikrotápanyag vagy vitamin, ami ajánlható lenne. 

Az áruk? Hát az nagyon nem olcsó, ezt el kell ismerni. Sajnos a minőségnek mindig ára van…