Idei eredmények

Az idei év tanulsága, hogy ahol nincs elég nap, ott nem fognak a napfényt kedvelő növények rendesen teremni… Döbbenet. Így például a paprika, ami sajnos árnyékba került, néhány darabtól eltekintve nem igazán termett.

Az emeltágyások viszont szépen működtek, lett rengeteg (és többféle) salátánk, retkünk, céklánk, répánk és krumplink. Fantasztikus érzés volt a nyár közepén, hogy a napi vegyes saláta adagom minden összetevőjét frissen a kertből szedtem le. Krumpliból még most november közepén is van legalább egy rakott krumplira való adag. Ezen kívül termett zöldborsó, hagyma, uborka, fokhagyma, sóska, némi eper és sok-sok fűszer. Gyümölcsbokraink sem szerénykedtek, volt málnánk, szedrünk, ribizlink. Ipari mennyiségű paradicsomunk.

Kísérletképpen ültettem néhány napraforgót, gyönyörűek voltak a nyár közepén, de aztán egy nagy eső sajnos elverte őket. Ugyanígy kíváncsiságból elültettem néhány kukoricaszemet is, de úgy tűnik nagyon árnyékos helyre kerültek, mert nem nőttek elég nagyra. Volt rajtuk kukoricacső kezdemény apró szemekkel, de nem érett be.

Próbálkoztunk dinnyével is. Tavasszal vettünk néhány sárgadinnye palántát, egész nyáron figyelgettük, milyen szépen növöget. Nyár végére viszont eléggé bosszankodtunk, hogy nem alakul a termés, olyan furcsán néztek ki, sokat gondolkodtam, hogy mi bajuk lehet…

hát ez lett belőle… 🙂 Vagy mi tévesztettünk el valamit, vagy az eladó. De végül is mindegy, őszi évszakasztalkán ők is megtalálták a helyüket.

Egyszóval gazdag év volt, sokat tanultunk idén is. Jövőre okosabbak leszünk, a tuják mellé, árnyékos oldalra nem ültetünk semmit. Mára pedig már a lehullott levelek is össze vannak szedve, alszik a természet, tavaszig pihenünk mi is.