Szénhidrátok – második rész: A FODMAP-ek

A FODMAP-ok a szénhidrátok egy olyan csoportja, amelyek nagyon sok embernél képesek emésztési problémákat, erős hasi fájdalmakat, puffadást, hányást, székrekedést,  hasmenést, de akár emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okozni. Ezek a típusú szénhidrátok rengeteg élelmiszerben megtalálhatók, és teljesen egyéni, hogy ki melyik típusukat milyen mértékben tudja emészteni. A FODMAP szénhidrátok közé tartozik az előző posztban részletesen megismert fruktóz, és a laktóz, azaz a tejcukor is.

A FODMAP egy mozaikszó: Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok (And azaz és) Poliolok szavak kezdőbetűi alkotják. Mit jelentenek  ezek a szavak?

Fermentábilis: A fermentálás tulajdonképpen erjesztést jelent. Vannak szénhidrátok, amelyek a vékonybélben nehezen bomlanak le az emésztőenzimek hatására elemi cukrokká, ezért félig emésztett vagy érintetlen formában haladnak tovább a tápcsatornában. A bélbaktériumok viszont előszeretettel bontják le ezeket az anyagokat, ám a baktériumos bontás erjedéssel jár, amit gyakran nagy mennyiségű gázfelszabadulás kísér. Ebből adódnak az igencsak kellemetlen emésztőrendszeri tünetetek. A FODMAP intoleranciával rendelkező embereknél bizonyos szénhidrátok túlságosan fermentábilissé válnak, és így hiába táplálják ezek az anyagok a bélflórát, az ezt kísérő mellékhatások mégis komolyak vagy elviselhetetlenek lehetnek.

Oligoszacharidok: Az oligoszacharidok rövid szénláncú szénhidrátok, például a fruktánok, galaktánok vagy az inulin.

Diszacharidok: A diszacharidok cukormolekula párok, például a laktóz is egy olyan szénhidrát ami két egyszerű monoszacharidból áll.

Monoszacharidok: A monoszacharidok egyszerű cukormolekulák, ilyen például a glükóz vagy a fruktóz. A fruktóz emésztése szokott igazán problémát jelenteni.

Poliolok: A poliolok a természetben ritkán jelennek meg nagy mennyiségben. A poliolok közé tartoznak a cukoralkoholok, mint például szorbitol, mannitol, xilit, eritrit és sok más édesítőszer.

A FODMAP érzékenység gyakran együtt jár az irritábilis bél szindrómával (IBS). Szintén fontos odafigyelni a FODMAP-okra azoknak, akiknek SIBO-juk (small intestinal bacterial overgrowth), azaz vékonybél baktérium túlszaporodásuk van. A FODMAP érzékenység mögött sokszor nem az emésztőenzimek hiánya vagy vékonybél-gyulladás áll, hanem gyakran genetikai háttér is feltételezhető. A GLUT2 és GLUT5 glükóz transzpotrerek feladata, hogy az emésztőrendszerből felszívják a lebontott elemi cukrokat, ezeknek a transzportereknek az alacsony szintje vagy hiánya (genetikai érintettség) közvetlenül is létre tudja hozni ezt a problémát. 

Azoknak, akinek el kell kerülniük a FODMAP-okat, azoknak a fruktózon, laktózon és cukoralkoholokon kívül még sok más élelmiszerrel is óvatosan kell bánniuk. Van sok zöldség, amelyben az ilyen típusú rostok, szénhidrátok nagyobb mennyiségben megtalálhatók, például spárga, cékla, brokkkoli, káposzta, brokkoli, gomba, hagyma, édesburgonya, stb. A gyümölcsök közül eleve problémásak lehetnek azok, amelyeknek magas a fruktóztartalmuk, például az alma, sárgabarack, őszibarack, dinnye, szilva, datolya, és még sokan mások. Aki érintettnek érzi magát a kérdésben, az rengeteg listát és táblázatot találhat az interneten, hogy melyik típusú élelmiszer mennyire szokott problémás lenni, de a legjobb ha mi magunk figyeljük a tüneteinket, és kitapasztaljuk az egyéni érzékenységünk mértékét.

t