Szénhidrátok – első rész: Az alapok

A szénhidrátok a mai modern világunkban könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó tápanyagok. A hivatalos táplálkozási ajánlások ötven éve azt hirdetik, hogy a szénhidrátok jelentik a táplálkozásunk alapját, a bevitt kalóriák kétharmadát ebből a makrotápanyagból kellene fedeznünk (még véletlenül sem a zsírokból, mert azok ugyebár nagyon veszélyesek…). Nos, én ezzel nagyon nem értek egyet, de erről írtam már …

TovábbSzénhidrátok – első rész: Az alapok

Szénhidrátok – második rész: A FODMAP-ek

A FODMAP-ok a szénhidrátok egy olyan csoportja, amelyek nagyon sok embernél képesek emésztési problémákat, erős hasi fájdalmakat, puffadást, hányást, székrekedést,  hasmenést, de akár emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okozni. Ezek a típusú szénhidrátok rengeteg élelmiszerben megtalálhatók, és teljesen egyéni, hogy ki melyik típusukat milyen mértékben tudja emészteni. A FODMAP szénhidrátok közé tartozik az előző posztban részletesen …

TovábbSzénhidrátok – második rész: A FODMAP-ek

Szénhidrátok – harmadik rész: Mivel édesítsünk?

Nagyon sokszor megkapjuk a kérdést, hogy akkor mi mivel édesítünk. Hát, leginkább semmivel. Süteményekbe banánt, aszalt gyümölcsöket vagy mézet szoktunk tenni. De sokan meglepődnek amikor azt mondom, hogy tulajdonképpen sima kristálycukorral is lehet édesíteni, az egész cukor körüli problémakör gyakorlatilag egy mennyiségi kérdés, tehát nyugodtan tehetsz a kávédba vagy a teádba egy kiskanál cukrot, nem …

TovábbSzénhidrátok – harmadik rész: Mivel édesítsünk?

Optimális makrotápanyag arányok

Makrotápanyagok azok a tápanyagok, amelyekre nagy mennyiségben van szüksége a szervezetünknek, hiszen ezek biztosítják az energiát a testünk működéséhez, és ezekből lesznek a szervezetünk építőkövei. Három makrotápanyagot különböztetünk meg:– a zsírokat, – a fehérjéket,– és a szénhidrátokat.  A különböző táplálkozási irányzatok más-más arányban javasolják ezen tápanyagok bevitelét. A klasszikus dietetikai álláspont szerint a kalóriák nagy részét szénhidrátokból kellene fedezni, …

TovábbOptimális makrotápanyag arányok

A ketózis

Szervezetünk minden sejtje képes üzemanyagként glükózt felhasználni, de a legtöbb sejt kiválóan tud, és nagyon is szeret zsírt égetni. A szervezet számára a zsírok, azaz a trigliceridek (akár kívülről érkeznek, akár a szerveztünk zsírpárnáiból származnak) az elsődleges energiaforrások. Ez alól csak néhány sejt és szövettípus képez kivételt, például az idegsejtek, a vörösvérsejtek, vagy a vese bizonyos sejtjei, amelyek …

TovábbA ketózis