Tavaszi fáradtság

Mikor eljött a várva várt tavasz, neki is álltunk a veteményesnek annak rendje és módja szerint. Palántáztunk is egy keveset. Kicsit átalakítottuk az elmúlt évek ágyásrendjét a kert végében, és a kertből új területeket is befogtunk a zöldségtermesztésre. Március-április táján elvetettük azt, amit ilyenkor már lehet, és izgatottan vártuk, hogy mikor, mi bújik ki. 

Hát várhattunk…

Néhány hét után azt vettük észre, hogy valami túrja a veteményest, reggelenként keresztbe-kasul kis járatokkal díszített a talaj, és egy csomó apró lyukat is találtunk elszórva erre-arra.  A jelek alapján arra jutottunk, hogy a bűnös nem sün, nem is vakond, hanem inkább valami egér vagy pocokféleség.

Mit lehet tenni, úgy döntöttünk, épp ideje, hogy megvalósítsuk régi tervünket, és emelt ágyásokat készítsünk a zöldségeknek.

Másfél héten keresztül dolgoztunk a keretekkel, talajrendezéssel és a feltöltéssel (legkeményebben persze Gergő). Így lett 4 db. 3x1méteres magaságyásunk (vagy nevezzük inkább csak emelt ágyásnak), és még kettőhöz van anyag, ha nagyon megtetszene ez a műfaj. A keretek sarkaiban oszlopok állnak, így könnyebben lehet fóliát, kötelet, árnyékolót vagy bármit az ágyás fölé erősíteni, ahogy majd a szükség vagy a lelkesedés megkívánja. A keretek aljára pedig csibehálót tettünk, így reméljük a föld alól kis rágcsálók nem tudnak bejutni az ágyásba.

Így esett, hogy május elején kénytelenek voltunk újra vetni egy csomó mindent (immáron tehát már a magaságyásokba), és most megint nincs más dolgunk, mint várni…

Persze a magaságyásokon kívül is van élet. A magunk palántái mellé vettünk és kaptunk is ezt-azt. A paradicsomok és paprikák is a magaságyásokon kívülre kerültek, illetve vettünk (és ültettünk is), néhány kártevőriasztó növényt, ezekkel pedig most különösen jól néz ki a veteményes.

És ha kíváncsiak vagytok, hogy  összességében mik is vannak a föld alatt és föld fölött, akkor a teljesség igénye nélkül megpróbálom felsorolni:

  • sárgarépa,
  • fehérrépa,
  • saláta (sokféle),
  • retek,
  • cékla,
  • hagyma,
  • fokhagyma,
  • görögdinnye,
  • sárgadinnye,
  • krumpli,
  • sárgaborsó,
  • zöldborsó,
  • paprika,
  • paradicsom,
  • néhány darab kukorica,
  • napraforgó,
  • gyümölcsbokrok (málna, ribizli, füge),
  • fűszerek.

Meglátjuk mi lesz belőlük!