A gabonáról VI. – A teljes kiőrlésű

A csapból is az folyik, hogy a teljeskiőrlésű pékáruk mennyire egészségesek, már-már az egészséges étrend szinonimájává vált az, hogy „teljes kiőrlésű”. Így az étkezésükben tudatos emberek boldogan lecserélik a fehér kenyeret teljes kiőrlésű kenyérre, a sima ropit, a fehérlisztes kakaóscsigát, a fehérlisztes pogácsát és minden szart teljes kiőrlésűre, azt gondolván, hogy ezzel valami rendkívül jót …

TovábbA gabonáról VI. – A teljes kiőrlésű

A gabonáról V. – A gabona fogyasztásával kapcsolatos problémák orvosi diagnosztikája

Az orvosok és más egészségügyi szakemberek értelemszerűen nagyon nem szeretik az „öndiagnózist”. Rengeteg olyan cikket lehet olvasni a neten, hogy a gluténmentes diéta vagy a gabonaalapú ételek elkerülése csak egy újabb divatdiéta, és hogy csak orvosi ajánlásra kellene elhagyni a gabonákat. (Arról persze nem ír senki, hogy mi az a tápanyag, aminek valóban kiváló forrásai …

TovábbA gabonáról V. – A gabona fogyasztásával kapcsolatos problémák orvosi diagnosztikája

A gabonáról IV. – A problémák: búzaallergia, cöliákia és NCGS

1. A búzaallergia A búzaallergia az immunrendszer reakciója a búzában vagy más gabonában található valamilyen fehérjére (pl. albumin vagy globulin). Ilyenkor a fehérvérsejtek egy típusa a B-sejtek immunoglobulin E antitesteket (IgE) küldenek, hogy megtámadják és semlegesítsék a veszélyesnek tartott fehérjét.  A reakció viszonylag gyorsan végbemegy, néhány órával vagy akár csak néhány perccel a problémás élelmiszer …

TovábbA gabonáról IV. – A problémák: búzaallergia, cöliákia és NCGS

A gabonáról III. – A glutén és a gluténmentes étrend

Ami benne van és ami nincs A gabonák a pázsitfűfélék családjába tartozó növények. Rengeteg fajtájuk ismert, így a különböző éghajlatokon és kultúrákban más és más típusuk terjedt el. Habár a mi kultúrkörünkben alapvető élelmiszernek számítanak (és mióta a táplálékpiramist jól a fejünkbe verték, el se tudjuk képzelni, hogy létezhet egészséges étrend nélkülük), azért azt jó ha tudjuk, …

TovábbA gabonáról III. – A glutén és a gluténmentes étrend

A gabonáról II. – Mindennapi kenyerünk akkor és most, azaz hogy nőtt a búza ekkora problémává

Sokan kérdezik, hogy mi történhetett, amiért az utóbbi években – évtizedekben ilyen iszonyatos mértékben megnőtt az búzára érzékenyek száma. Úgy gondolom, hogy ennek több oka van: Köztudatba került a problémaA nem cöliákiás típusú gluténérzékenység (NCGS) és más ételintoleranciák egyre szélesebb körben kerülnek a köztudatba, és ma már sokkal gyakrabban lehet hallani a gabonafogyasztással kapcsolatos egészségügyi …

TovábbA gabonáról II. – Mindennapi kenyerünk akkor és most, azaz hogy nőtt a búza ekkora problémává

A gabonáról I. – Néhány alapvetés

A gabonák, kiváltképpen a búza, a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták és más pékáruk a táplálkozási szakemberek szerint az étrendünk szükséges és egészséges részei, sőt az energiabevitelünk körülbelül harmadát(!!) ezekből az ételféleségekből kellene fedeznünk. A hagyományos megközelítés szerint a gabonák csupán az emberek kb. 1%-ánál okoznak tüneteket, ők a cöliákiások és a gabona allergiások. A többi …

TovábbA gabonáról I. – Néhány alapvetés