Egy asztalnál

Hallottatok már Joel Salatinról? Nem? Pedig korábban már írtam róla. És Rob Greenfieldről? Nem? Pedig őt is érdemes megismerni. Rob Greenfield egy környezetvédő aktivista, a legszimpatikusabb és leghitelesebb, akit csak ebben a műfajban ismerek. Évek óta követem a munkásságát, és ezalatt számos izgalmas és meghökkentő projektet vitt véghez, melyekkel környezeti, ökológiai és társadalmi problémákat mutat …

Tovább

A multivitaminok

Mármint nem a cégek, hanem a vitaminok.  A reklámok azt sugallják, hogy az egészségtelen, mikrotápanyagokban szegény étrendet néhány táplálékkiegészítővel bőven lehet kompenzálni. Ezek között is a legnépszerűbbek a multivitaminok, hiszen a TV-ből s azt halljuk, hogy egyetlen pirulával minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk, amitől persze pillanatok alatt újra energikusak leszünk, tudunk futni a …

Tovább

Mikrotápanyagok – harmadik rész

Az előző két posztban bemutattam, hogy melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket pótlását az élelmiszereinken felül is fontosnak tartjuk. A mai nap pedig arról lesz szó, hogy a többi (legfontosabbnak tekinthető) vitaminhoz és ásványi anyaghoz milyen élelmiszerekből juthatunk hozzá. Ezekből a mikrotápanyagokból tehát a legtöbb ember számára nem szükséges külön táplálékkiegészítés, elég „csupán” kellőképpen …

Tovább

Mikrotápanyagok – második rész

Az egyik leggyakoribb felénk irányuló kérdés, hogy milyen táplálékkiegészítőket szedünk, és hogy kinek, mit, milyen mennyiségben ajánlunk. Természetesen nagyon szívesen megosztjuk bárkivel, hogy mi mit szedünk, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ugyanaz a kiegészítés a kérdező számára is szükséges vagy elegendő lesz. A megfelelő mikrotápanyag ellátottság ugyanis nagyon sok egyéni tényezőtől függ (pl. …

Tovább

Mikrotápanyagok – első rész

A vitamin és ásványi anyagok megfelelő pótlásáról ezerféle véleményt lehet hallani. Nem tudom, ki hogy van vele, de én állandóan belefutok abba az álláspontba, hogy vitaminokat pótolni teljesen felesleges, sőt, veszélyes is lehet, merthogy “egészséges” táplálkozással mindent kellő mennyiségben be lehet vinni. Abba most bele se merek gondolni, hogy ki mit ért egészséges táplálkozás alatt, …

Tovább

Optimális makrotápanyag arányok

Makrotápanyagok azok a tápanyagok, amelyekre nagy mennyiségben van szüksége a szervezetünknek, hiszen ezek biztosítják az energiát a testünk működéséhez, és ezekből lesznek a szervezetünk építőkövei. Három makrotápanyagot különböztetünk meg:– a zsírokat, – a fehérjéket,– és a szénhidrátokat.  A különböző táplálkozási irányzatok más-más arányban javasolják ezen tápanyagok bevitelét. A klasszikus dietetikai álláspont szerint a kalóriák nagy részét szénhidrátokból kellene fedezni, …

Tovább

A ketózis

Szervezetünk minden sejtje képes üzemanyagként glükózt felhasználni, de a legtöbb sejt kiválóan tud, és nagyon is szeret zsírt égetni. A szervezet számára a zsírok, azaz a trigliceridek (akár kívülről érkeznek, akár a szerveztünk zsírpárnáiból származnak) az elsődleges energiaforrások. Ez alól csak néhány sejt és szövettípus képez kivételt, például az idegsejtek, a vörösvérsejtek, vagy a vese bizonyos sejtjei, amelyek …

Tovább

Vegánság és az IQ

Annyiszor próbáltam már nekikezdeni egy olyan posztnak, ami jó alaposan szétszedi a vegán étrendet táplálkozástudományi szempontból, de annyira hatalmas a téma, hogy mindig elment tőle a kedvem. Rengeteg a kutatás, a tény, az érv, ezer ilyen vitát végig követtem már, fejből tudom a vegánok összes érvét, és csípőből bármelyiket meg lehet cáfolni, elég hozzá, ha …

Tovább

Fehérjék – második rész

Folytatjuk a feketén-fehéren sorozat fehérjékről szóló részét. A célom ismét csupán annyi, hogy az egészséges étrendről ne csak a reklámokból, patika magazinból vagy a szomszéd nénitől származó félinformációkat lehessen hallani, hanem az én véleményem is bezavarjon a képbe. Aztán majd az élet megmutatja, hogy nekem volt-e igazam, vagy annak, aki szerint a zsíros hústól szívbetegek …

Tovább

Fehérjék – első rész

Állati vagy növényi, túl sok avagy túl kevés,halak, vadak, s mi jó falat, belsőségek, kollagének, heti egyszer, inkább többször… … Gyorstalpaló a fehérjékről. Hol is kezdjük Kezdjük az alapokkal, de ha ez untat, kirázod kisujjból, akkor ugorj. A fehérjék rendkívül sokoldalú, sokféle feladatra alkalmas molekulák, a szervezetünk felépítésében és működésében ezernyi fajtájuk és szerepük van. …

Tovább