Statisztikák

Azt hiszem, igencsak elterjedt az a nézet, hogy az orvostudomány iszonyatos tempóban fejlődik, a várható élettartalom egyre csak nő, és már igazán nem kell sokat várni, hogy minden létező betegséget gyógyítani tudjunk. Én – helyzetemből adódóan – leginkább az SM betegek körét figyelem, ahol az a leggyakoribb hozzáállás, hogy alig néhány év (max. egy-két évtized), és …

TovábbStatisztikák

Szénhidrátok – első rész: Az alapok

A szénhidrátok a mai modern világunkban könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó tápanyagok. A hivatalos táplálkozási ajánlások ötven éve azt hirdetik, hogy a szénhidrátok jelentik a táplálkozásunk alapját, a bevitt kalóriák kétharmadát ebből a makrotápanyagból kellene fedeznünk (még véletlenül sem a zsírokból, mert azok ugyebár nagyon veszélyesek…). Nos, én ezzel nagyon nem értek egyet, de erről írtam már …

TovábbSzénhidrátok – első rész: Az alapok

Szénhidrátok – második rész: A FODMAP-ek

A FODMAP-ok a szénhidrátok egy olyan csoportja, amelyek nagyon sok embernél képesek emésztési problémákat, erős hasi fájdalmakat, puffadást, hányást, székrekedést,  hasmenést, de akár emésztőrendszeren kívüli tüneteket is okozni. Ezek a típusú szénhidrátok rengeteg élelmiszerben megtalálhatók, és teljesen egyéni, hogy ki melyik típusukat milyen mértékben tudja emészteni. A FODMAP szénhidrátok közé tartozik az előző posztban részletesen …

TovábbSzénhidrátok – második rész: A FODMAP-ek

Szénhidrátok – harmadik rész: Mivel édesítsünk?

Nagyon sokszor megkapjuk a kérdést, hogy akkor mi mivel édesítünk. Hát, leginkább semmivel. Süteményekbe banánt, aszalt gyümölcsöket vagy mézet szoktunk tenni. De sokan meglepődnek amikor azt mondom, hogy tulajdonképpen sima kristálycukorral is lehet édesíteni, az egész cukor körüli problémakör gyakorlatilag egy mennyiségi kérdés, tehát nyugodtan tehetsz a kávédba vagy a teádba egy kiskanál cukrot, nem …

TovábbSzénhidrátok – harmadik rész: Mivel édesítsünk?

Csontleves

Nem egyszer megkérdezték már tőlünk, hogy hogy készítjük a csontlevest. Hát így. Előveszek egy nagy lábost. Megtöltöm vízzel, és beleteszek egy kanálka ecetet, mert az ecettől jobban kioldódik a csontból minden, aminek ki kell oldódni. Ilyenkor mehet bele só, bors is, ízlés szerint. Beleteszem a csontot: csirkeaprólékot vagy marhalábszárcsontot. A csirkeaprólékot úgy szoktuk venni, hogy …

TovábbCsontleves

Egyik kedvenc vacsoránk

Elhelyezzük, megsózzuk. Megsütjük. Kiütögetjük… … és kész is van. Persze ennyi zsírhoz valami házi készítésű kenyér is dukál. Azaz, ez a ritka kenyérevős napjaink egyike… Van, hogy hosszában vágott verzióhoz jutunk, de a forma igazából mindegy is. Nyami!! Ti is szoktatok velőscsontot enni?

A tejtermékekről VI. – A növényi tejek

Sokan szegezik nekem a kérdést, hogy a növényi tejek egészségesek-e. Erre így ebben a formában nem igazán tudok válaszolni, ugyanis a legtöbb ételt nem lehet egyszerűen egészséges vagy egészségtelen kategóriákba sorolni, bármennyire is egyszerű vagy kényelmes lenne. Mindig felmerül a kérdés, hogy ki fogyasztja, milyen háttérproblémával, milyen mennyiségben, mi helyett vagy mi mellett, és milyen …

TovábbA tejtermékekről VI. – A növényi tejek

A tejtermékekről V. – Mit és milyen gyakran fogyasszunk

Egyéni szempontok Manapság már nagyon sokféle tejtermék közül választhatunk, és a különböző egészségügyi problémákkal más-más szempontokat érdemes figyelembe vennünk. Laktózérzékeny embereknél például nagyon egyéni, hogy mi az a laktóz mennyiség, ami még nem okoz panaszokat, de a kazein-érzékenység esetén is változó, hogy milyen típusú tejtermék okoz tünetet, és mi nem. Érdemes kísérletezgetni. Gyakori, hogy valaki …

TovábbA tejtermékekről V. – Mit és milyen gyakran fogyasszunk

A tejtermékekről IV. – A tejfogyasztással kapcsolatos egészségügyi problémák

1. A tejcukor emésztésével kapcsolatos problémák: a laktózérzékenység A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a tejben lévő tejcukor, azaz a laktóz lebontási zavara. Fontos megjegyezni, hogy nem allergiás jellegű, immunrendszeri reakcióról van szó, ezért semmiképpen sem szabad összekeverni ezt az állapotot a tejallergiával. A laktóz lebontásához a bélrendszerben laktáz enzimre van szükség. Ez az enzim a tejcukrot …

TovábbA tejtermékekről IV. – A tejfogyasztással kapcsolatos egészségügyi problémák

A tejtermékekről III. – A tej és az erős csontok

Mindenki tudja, hogy a tejben rengeteg kalcium van. Ha valamit, hát ezt az élelmiszeripar jól a fejünkbe verte, tíz emberből kilenc biztosan a kalciumot nevezné meg arra a kérdésre válaszolva, hogy miért szükséges tejterméket fogyasztani. Gyerekeknél meg pláne. Hát hogy a fenébe lehetne egészséges csontozatot növeszteni tejtermékek nélkül??? No és az idős emberek? Csontritkulásveszély?? Te …

TovábbA tejtermékekről III. – A tej és az erős csontok