Feketén fehéren a zsírokról – negyedik rész

Most, hogy a sorozat első, második és harmadik részében mindent megtudunk a növényi olajokról, állati zsírokról, átrágtuk magunkat a kémián, a miből mennyit, mit és hogyan kérdésein, adós vagyok még ezzel az igencsak kacifántos témával, mégpedig azzal, hogy mi a helyzet a koleszterinnel? Mi az a koleszterin? Egyáltalán mi köze a zsírokhoz? A bevezetőben említettem, hogy … Olvass továbbFeketén fehéren a zsírokról – negyedik rész

Feketén fehéren a zsírokról – harmadik rész

A sorozat első és második része után ebben a bejegyzésben a többszörösen telítetlen zsírsavakkal fogunk foglalkozni. Megismerjük a jó és rossz tulajdonságaikat és egy igazán gonosz fajtájukat, a transzzsírsavakat. A mértékkel fogyasztandó zsírok: a többszörösen telítetlen zsírsavak, a PUFA-k A többszörösen telítetlen zsírsavak (angolul poly-unsaturated fatty acid, PUFA) közé hétköznapi értelemben az omega-6- és omega-3 … Olvass továbbFeketén fehéren a zsírokról – harmadik rész

Normális?

Aki ismer minket, az tudja, hogy sokáig kellett nyaggatni minket, hogy blogolni kezdjünk. Nem elsősorban a lustaság tartott vissza attól, hogy belekezdjünk, hanem az a tény, hogy minden, amit az életmódunkkal kapcsolatban felfedeztünk, megtanultunk, az interneten bárkinek ugyanúgy elérhető, mint nekünk volt. Mégis belevágtunk, mert ha csak egyetlen barátunknak segítségére lehetünk az egészséges életmód kialakításában, … Olvass továbbNormális?

Feketén fehéren a zsírokról – második rész

Az előző poszt egy kis bevezető volt az étrendi zsírokhoz. Most pedig rátérünk arra, hogy melyik zsírfajtát milyen arányban érdemes fogyasztani. Elsőként a telített és az egyszeresen telítetlen zsírsavakkal fogunk foglalkozni, ugyanis ez az a két zsírsav típus ami a saját szervezetünkben is legnagyobb arányban jelenik meg, és ezeknek a fogyasztása nagy mennyiségben sem okoz … Olvass továbbFeketén fehéren a zsírokról – második rész

Feketén fehéren a zsírokról – első rész

Az egészséges táplálkozás témakörén belül minden bizonnyal a zsírokkal kapcsolatban terjed a legtöbb félinformáció és tévhit. A média, a laikusoknak szóló egészségügyi kiadványok és cikkek, a hivatalos ajánlások, dietetikusok és a különböző táplálkozási irányzatok képviselői sokszor egymásnak homlokegyenest ellentétes álláspontokat képviselnek az egészséges zsírbevitelről. Mennyi zsírt fogyasszunk? Szabad-e zsírban gazdagon táplálkozni, vagy inkább zsírszegény étrendet … Olvass továbbFeketén fehéren a zsírokról – első rész

Mikrotápanyagokban gazdag táplálkozás

Ha meghalljuk azt, hogy „vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás”, vagy „vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek”, akkor a legtöbb embernek ez jut eszébe: Rossz esetben ez: Még rosszabb esetben ez: Tudják ezt az élelmiszergyártók, és reklámszakemberek is, és ki is használják rendesen. Persze ez már egy másik téma… Sokkal jobb esetben ez jut eszünkbe: … Olvass továbbMikrotápanyagokban gazdag táplálkozás

Nyári halsütés

Télen-nyáron nagyon szeretünk halat enni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mi is jóval kevesebb halat és tengeri herkentyűt fogyasztunk, mint ami optimális volna, de azért valószínűleg sokkal többet, mint amennyi egy átlag magyar család asztalára kerül. Miért kellene sok halat fogyasztani? Mert ez a legtermészetesebb módja annak, hogy az étrendünkben az omega-3 : omega-6 arányt optimális … Olvass továbbNyári halsütés

Kezdjük!

Sokan javasoltátok nekünk az elmúlt években, hogy írjunk magunkról, hogyan élünk, hogyan táplálkozunk, vagy hogy segítsünk eligazodni az étrend és életmóddal kapcsolatos ellentmondásos információk tengerében. Rengeteg visszatérő kérdést kapunk, hogy miért nem eszünk kenyeret, mit reggelizünk (ha nem kenyeret…), hol vásárolunk, milyen vitaminokat pótlunk és milyen forrásokból, mivel sütünk-főzünk, mivel édesítünk, milyen kozmetikumokat használunk, vagy … Olvass továbbKezdjük!