Má'(j) megint…

Pár héttel ezelőtt kedélyesen csacsogtam az egyik kedves ismerősömmel egészen hétköznapi dolgokról, mikor szóba jött, hogy mit főzök holnapra. Mondtam, hogy resztelt májat. Már épp belekezdtem volna a részletekbe, tudniillik, hogy én úgy szeretem, ha nagyon apróra vágom a májat, és jó sok hagymával készítem, amikor elkerekedett szemmel visszakérdezett. – Mááájaaaat?! De hiszen… Nos, kiderült, … Tovább

Miért nem fizetjük be Flórát a menzára?

Sokszor kiül a döbbenet vagy a szánalom az emberek arcára, amikor megtudják, hogy Flórát nem fizetjük be menzára, hanem mi csomagoljuk neki a kaját minden nap. “Atyaég, miért?” “Mekkora macera!” “Én erre sosem lennék képes!” és hasonló sóhajokat hallgatok szinte minden alkalommal. Hát akkor álljon itt röveden, hogy miért. Nem, elsősorban nem a glutén miatt.  … Tovább

Hallunk róla,de nem értjük…

… a metiláció és az MTHFR mutáció A mikrotápanyagos posztok óta többen kérdezősködtetek az MTHFR mutációról, hiszen én is említést tettem róla, illetve az utóbbi időben már vitaminreklámokban és más forrásokból is egyre többet lehet róla hallani. Megmagyarázva viszont sosincs a dolog, szóval megpróbálom most egy kicsit tisztázni, hogy mi is az a metiláció, miért … Tovább

Egy asztalnál

Hallottatok már Joel Salatinról? Nem? Pedig korábban már írtam róla. És Rob Greenfieldről? Nem? Pedig őt is érdemes megismerni. Rob Greenfield egy környezetvédelmi aktivista, a legszimpatikusabb és leghitelesebb, akit csak ebben a műfajban ismerek. Évek óta követem a munkásságát, és ezalatt számos izgalmas és meghökkentő projektjet vitt véghez, melyekkel környezeti, ökológiai és társadalmi problémákat mutat … Tovább

A multik

Mármint nem a cégek, hanem a vitaminok.  A reklámok azt sugallják, hogy az egészségtelen, mikrotápanyagokban szegény étrendet néhány táplálékkiegészítővel bőven lehet kompenzálni. Ezek között is a legnépszerűbbek a multivitaminok, hiszen a TV-ből s azt halljuk, hogy egyetlen pirulával minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk, amitől persze pillanatok alatt újra energikusak leszünk, tudunk futni a … Tovább

Mikrotápanyagok – harmadik rész

Az előző két posztban bemutattam, hogy melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket pótlását az élelmiszereinken felül is fontosnak tartjuk. A mai nap pedig arról lesz szó, hogy a többi (legfontosabbnak tekinthető) vitaminhoz és ásványi anyaghoz milyen élelmiszerekből juthatunk hozzá. Ezekből a mikrotápanyagokból tehát a legtöbb ember számára nem szükséges külön táplálékkiegészítés, elég „csupán” kellőképpen … Tovább

Mikrotápanyagok – második rész

Az egyik leggyakoribb felénk irányuló kérdés, hogy milyen táplálékkiegészítőket szedünk, és hogy kinek, mit, milyen mennyiségben ajánlunk. Természetesen nagyon szívesen megosztjuk bárkivel, hogy mi mit szedünk, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ugyanaz a kiegészítés a kérdező számára is szükséges vagy elegendő lesz. A megfelelő mikrotápanyag ellátottság ugyanis nagyon sok egyéni tényezőtől függ (pl. … Tovább

Mikrotápanyagok – első rész

A vitamin és ásványi anyagok megfelelő pótlásáról ezerféle véleményt lehet hallani. Nem tudom, ki hogy van vele, de én állandóan belefutok abba az álláspontba, hogy vitaminokat pótolni teljesen felesleges, sőt, veszélyes is lehet, merthogy “egészséges” táplálkozással mindent kellő mennyiségben be lehet vinni. Abba most bele se merek gondolni, hogy ki mit ért egészséges táplálkozás alatt, … Tovább

Vegánság és az IQ

Annyiszor próbáltam már nekikezdeni egy olyan posztnak, ami jó alaposan szétszedi a vegán étrendet táplálkozástudományi szempontból, de annyira hatalmas a téma, hogy mindig elment tőle a kedvem. Rengeteg a kutatás, a tény, az érv, ezer ilyen vitát végigkövettem már, fejből tudom a vegánok összes érvét, és csípőből bármelyiket meg lehet cáfolni, elég hozzá, ha valaki … Tovább

Feketén fehéren a fehérjékről – második rész

Folytatjuk a feketén-fehéren sorozat fehérjékről szóló részét. A célom ismét csupán annyi, hogy az egészséges étrendről ne csak a reklámokból, patika magazinból vagy a szomszéd nénitől származó félinformációkat lehessen hallani, hanem az én véleményem is bezavarjon a képbe. Aztán majd az élet megmutatja, hogy nekem volt-e igazam, vagy annak, aki szerint a zsíros hústól szívbetegek … Tovább