A tejtermékekről II. – Tejtermékfogyasztás akkor és most

A tejfogyasztás mellett gyakran hangzik el az az érv, hogy „a tejtermékek mindig is az étrend részei voltak, jól adaptálódtunk hozzá, szóval mi bajunk lehet tőle…?”. És tényleg, az emberek fejében valahogyan mélyen él az a romantikus kép, hogy itt, Európa közepén, az asszonyok évszázadok óta mindig is ott ültek hajnalban a tehenek mellett és …

Tovább

A tejtermékekről I. – Egyszerű kérdés, összetett válasz

A tejtermék fogyasztás kérdése rendkívül megosztja a táplálkozási szakembereket. A hagyományos dietetika szerint a tej nélkülözhetetlen eleme az egészséges táplálkozásnak, és legalább napi fél liter tej vagy abból készült tejtermék fogyasztása javasolt. Az alternatív táplálkozási irányzatok többsége viszont általában nem javasolja a tejtermékeket.  Nagyon sokan vannak, akiknél emésztési problémákat vagy egyéb tüneteket okoznak bizonyos tejtermékek, …

Tovább

A gabonáról VI. – A teljes kiőrlésű

A csapból is az folyik, hogy a teljeskiőrlésű pékáruk mennyire egészségesek, már-már az egészséges étrend szinonimájává vált az, hogy „teljes kiőrlésű”. Így az étkezésükben tudatos emberek boldogan lecserélik a fehér kenyeret teljes kiőrlésű kenyérre, a sima ropit, a fehérlisztes kakaóscsigát, a fehérlisztes pogácsát és minden szart teljes kiőrlésűre, azt gondolván, hogy ezzel valami rendkívül jót …

Tovább

A gabonáról V. – A gabona fogyasztásával kapcsolatos problémák orvosi diagnosztikája

Az orvosok és más egészségügyi szakemberek értelemszerűen nagyon nem szeretik az „öndiagnózist”. Rengeteg olyan cikket lehet olvasni a neten, hogy a gluténmentes diéta vagy a gabonaalapú ételek elkerülése csak egy újabb divatdiéta, és hogy csak orvosi ajánlásra kellene elhagyni a gabonákat. (Arról persze nem ír senki, hogy mi az a tápanyag, aminek valóban kiváló forrásai …

Tovább

A gabonáról IV. – A problémák: búzaallergia, cöliákia és NCGS

1. A búzaallergia A búzaallergia az immunrendszer reakciója a búzában vagy más gabonában található valamilyen fehérjére (pl. albumin vagy globulin). Ilyenkor a fehérvérsejtek egy típusa a B-sejtek immunoglobulin E antitesteket (IgE) küldenek, hogy megtámadják és semlegesítsék a veszélyesnek tartott fehérjét.  A reakció viszonylag gyorsan végbemegy, néhány órával vagy akár csak néhány perccel a problémás élelmiszer …

Tovább

A gabonáról III. – A glutén és a gluténmentes étrend

Ami benne van és ami nincs A gabonák a pázsitfűfélék családjába tartozó növények. Rengeteg fajtájuk ismert, így a különböző éghajlatokon és kultúrákban más és más típusuk terjedt el. Habár a mi kultúrkörünkben alapvető élelmiszernek számítanak (és mióta a táplálékpiramist jól a fejünkbe verték, el se tudjuk képzelni, hogy létezhet egészséges étrend nélkülük), azért azt jó ha tudjuk, …

Tovább

A gabonáról II. – Mindennapi kenyerünk akkor és most, azaz hogy nőtt a búza ekkora problémává

Sokan kérdezik, hogy mi történhetett, amiért az utóbbi években – évtizedekben ilyen iszonyatos mértékben megnőtt az búzára érzékenyek száma. Úgy gondolom, hogy ennek több oka van: Köztudatba került a problémaA nem cöliákiás típusú gluténérzékenység (NCGS) és más ételintoleranciák egyre szélesebb körben kerülnek a köztudatba, és ma már sokkal gyakrabban lehet hallani a gabonafogyasztással kapcsolatos egészségügyi …

Tovább

A gabonáról I. – Néhány alapvetés

A gabonák, kiváltképpen a búza, a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták és más pékáruk a táplálkozási szakemberek szerint az étrendünk szükséges és egészséges részei, sőt az energiabevitelünk körülbelül harmadát(!!) ezekből az ételféleségekből kellene fedeznünk. A hagyományos megközelítés szerint a gabonák csupán az emberek kb. 1%-ánál okoznak tüneteket, ők a cöliákiások és a gabona allergiások. A többi …

Tovább

Má'(j) megint…

Pár héttel ezelőtt kedélyesen csacsogtam az egyik kedves ismerősömmel egészen hétköznapi dolgokról, mikor szóba jött, hogy mit főzök holnapra. Mondtam, hogy resztelt májat. Már épp belekezdtem volna a részletekbe, tudniillik, hogy én úgy szeretem, ha nagyon apróra vágom a májat, és jó sok hagymával készítem, amikor elkerekedett szemmel visszakérdezett. – Mááájaaaat?! De hiszen… Nos, kiderült, …

Tovább

Hallunk róla,de nem értjük – a metliáció

… a metiláció és az MTHFR mutáció A mikrotápanyagos posztok óta többen kérdezősködtetek az MTHFR mutációról, hiszen én is említést tettem róla, illetve az utóbbi időben már vitaminreklámokban és más forrásokból is egyre többet lehet róla hallani. Megmagyarázva viszont sosincs a dolog, szóval megpróbálom most egy kicsit tisztázni, hogy mi is az a metiláció, miért …

Tovább