Legyek én is vegán?! – negyedik rész

Kérlek, folytatás előtt olvasd el a téma első, második és harmadik részét is, ha eddig még nem tetted. Utána etikai kérdésekkel folytatjuk és végül azzal, hogy mit tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében. A végére kiderül, hogy szerintem a vegánság-e a válasz a világ nagy problémáira. Sejted már? Az állatok halála Nagyon nem szívesen megyek bele …

Tovább

Legyek én is vegán?! – harmadik rész

Folytatjuk kicsiny sorozatunkat, melyben ételeink ökológiai lábnyomát vizsgáljuk. Az első és a második részt is olvassátok el, ha még nem tettétek. Marhaságok a metánnal kapcsolatban Halljuk mindenhonnan, hogy a légkörben lévő metánért is az állattartás felelős, a metán pedig, mint üvegházhatású gáz, szintén hozzájárul a globális felmelegedéshez. Nincs is alattomosabb állat a marhánál, eszik, fingik, …

Tovább

Legyek én is vegán?! – második rész

Nekem lassan, de biztosan kezd tele lenni azzal a minden csatornán szembejövő felhívással, hogy legyek vegán, hiszen a Föld jövőjéről felelősen gondolkozók mind belátják, hogy csak a tisztán növényi étrendben van jövő. Mert ugyebár “köztudott” hogy a globális felmelegedés egyik legfőbb oka a húsfogyasztás. Tehát nem, nem a fosszilis energiahordozók korlátlan használata.Nem, nem a többmilliárd …

Tovább

Legyek én is vegán?! – első rész

“Ha felelősen gondolkozol a jövőről, fontos számodra a környezet megóvása, szeretnél valamit tenni a klímakatasztófa elkerülése érdekében, akkor legyél vegán!! Az állati termékek elhagyása az egyetlen előrelátó, környezettudatos, fenntartható és etikus döntés, mitöbb a növényi étrend az egészséged szempontjából is a lehető legjobb választás.” Nem tudom, ki hogy van vele de én már nagyon, de …

Tovább

Feketén fehéren a zsírokról – negyedik rész

Most, hogy a sorozat első, második és harmadik részében mindent megtudunk a növényi olajokról, állati zsírokról, átrágtuk magunkat a kémián, a miből mennyit, mit és hogyan kérdésein, adós vagyok még ezzel az igencsak kacifántos témával, mégpedig azzal, hogy mi a helyzet a koleszterinnel? Mi az a koleszterin? Egyáltalán mi köze a zsírokhoz? A bevezetőben említettem, hogy …

Tovább

Feketén fehéren a zsírokról – harmadik rész

A sorozat első és második része után ebben a bejegyzésben a többszörösen telítetlen zsírsavakkal fogunk foglalkozni. Megismerjük a jó és rossz tulajdonságaikat és egy igazán gonosz fajtájukat, a transzzsírsavakat. A mértékkel fogyasztandó zsírok: a többszörösen telítetlen zsírsavak, a PUFA-k A többszörösen telítetlen zsírsavak (angolul poly-unsaturated fatty acid, PUFA) közé hétköznapi értelemben az omega-6- és omega-3 …

Tovább

Feketén fehéren a zsírokról – második rész

Az előző poszt egy kis bevezető volt az étrendi zsírokhoz. Most pedig rátérünk arra, hogy melyik zsírfajtát milyen arányban érdemes fogyasztani. Elsőként a telített és az egyszeresen telítetlen zsírsavakkal fogunk foglalkozni, ugyanis ez az a két zsírsav típus ami a saját szervezetünkben is legnagyobb arányban jelenik meg, és ezeknek a fogyasztása nagy mennyiségben sem okoz …

Tovább

Feketén fehéren a zsírokról – első rész

Az egészséges táplálkozás témakörén belül minden bizonnyal a zsírokkal kapcsolatban terjed a legtöbb félinformáció és tévhit. A média, a laikusoknak szóló egészségügyi kiadványok és cikkek, a hivatalos ajánlások, dietetikusok és a különböző táplálkozási irányzatok képviselői sokszor egymásnak homlokegyenest ellentétes álláspontokat képviselnek az egészséges zsírbevitelről. Mennyi zsírt fogyasszunk? Szabad-e zsírban gazdagon táplálkozni, vagy inkább zsírszegény étrendet …

Tovább

Mikrotápanyagokban gazdag táplálkozás

Ha meghalljuk azt, hogy „vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás”, vagy „vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek”, akkor a legtöbb embernek ez jut eszébe: Rossz esetben ez: Még rosszabb esetben ez: Tudják ezt az élelmiszergyártók, és reklámszakemberek is, és ki is használják rendesen. Persze ez már egy másik téma… Sokkal jobb esetben ez jut eszünkbe: …

Tovább

Nyári halsütés

Télen-nyáron nagyon szeretünk halat enni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mi is jóval kevesebb halat és tengeri herkentyűt fogyasztunk, mint ami optimális volna, de azért valószínűleg sokkal többet, mint amennyi egy átlag magyar család asztalára kerül. Miért kellene sok halat fogyasztani? Mert ez a legtermészetesebb módja annak, hogy az étrendünkben az omega-3 : omega-6 arányt optimális …

Tovább